
Het basis principe achter een passieve woning bestaat er in het warmteverlies te minimaliseren en de warmtewinst te maximaliseren. Hier is er een samenwerking aangegaan met Joran Leirs van bouwonderneming "Zerohuis".
Het ecologische aspect is erg duidelijk, geen uitstoot, geen verbrandingen en geen brandstoffen nodig. Een eco- efficiënte manier dus. Ook op sociaal vlak is een passief huis erg belangrijk. Zo wordt er aan comfortvermeerdering gedaan en daalt globaal de vraag naar energie.
Volgens professor Barry Commonor maakt een passieve woning geen onverschillig verschil. Hij heeft dit vast gelegd in een formule die bewijst dat tegen 2040 de totale druk op het milieu zou kunnen halveren en dat hierdoor 5 keer meer welvaart per persoon mogelijk zal zijn en de belasting op het milieu zou herleiden tot 5%. Deze studie toont ook aan dat een klassieke woning 200kWh/m²a verbruikt en een passief huis maar 10kWh/m2a. Dit zomaar een winst van 85%, wat toch een gigantisch verschil is.
Ook economisch is passief bouwen voordelig. Er is een iets grotere investering nodig in de bouwfase, maar de terugverdientijd is vrij klein. Voor jonge gezinnen meer dan een haalbare kaart om dit terug te verdienen op de gebruiksperiode. De investering valt voor jonge gezinnen soms zwaar. Daarom pleit Groen voor ondersteunende maatregelingen voor zij die een passieve of energiearme woning wil bouwen. Er bestaan al enkele maatregelingen maar deze zijn te pover om mensen over de streep te trekken. We roepen daarop zowel de lokale als nationale politiek op om meer ondersteuning op verschillende vlakken.
Bekijk ook het artikel in de GVA.be http://www.gva.be/cnt/blbva_01517318/groene-pluim-voor-passiefhuis