
"Buddy's voor vluchtelingen".
Er zijn nog steeds miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld in onze wereld. Sommige van deze mensen worden ook in ons land opgevangen, meer bepaald in onze eigen gemeente. De gemeente Lille deed een oproep om vrijwilligers te werven die bereid zijn als buddy deze nieuw aangekomen gezinnen te ondersteunen in het opbouwen van een nieuw leven. Een buddy begeleidt vluchtelingen in grote maar ook in kleine dingen, van een vriendelijke gebaar tot het helpen zoeken van een woning of een job. Kortom, bij alles wat deze mensen nodig hebben om 'mens' te zijn.
In Lille zijn er heel wat vrijwilligers die zich voor dit project geëngageerd hebben. Hen willen we hier graag in de bloemetjes zetten en bedanken voor hun inzet. Tijdens de uitreiking van de "Groene Pluim" hadden we de kans om met een paar van deze vrijwilligers een babbeltje te slaan.
Marleen ging na haar pensioen als management assistant aan de slag als vrijwilliger in verschillende organisaties, waaronder het CAW. Zo kwam ze met het buddy-project in contact en gaf ze nadien een positief gevolg aan de oproep door OCMW Lille (Sven Tormans) en ISOM (Hans Cools) in INFO-LILLE van 25.2.16. Ze begeleidt nu een gezin met drie kinderen uit Syrië.
"Dit is al mijn tweede gezin", vertelt Marleen, "dankzij mijn duo-buddy Zainab die Arabisch praat hebben we hen al kunnen inschrijven voor Nederlands. Ik heb ook een familie uit Afghanistan geholpen. De cultuurschok die deze mensen meemaken wanneer ze hier aankomen, kunnen wij ons niet voorstellen. In het vorige gezin spraken de kinderen na 6 maanden al een aardig woordje Nederlands en ik oefende ook elke week bij hen thuis. Bij de ouders duurt dat wat langer maar ze zijn meestal erg gemotiveerd. Ik help hen waar ik kan. Soms is dat een doktersbezoek regelen, of contacten leggen met huurbazen in de zoektocht naar een geschikte woning".
De taal blijft voor de meeste vluchtingen het grootste probleem. Het is vaak ook een vereiste om werk te vinden. De buddy's kunnen ook helpen bij de inschrijving in een taalcursus. Nöel en zijn vrouw Zainab zijn ook twee buddy's die actief zijn in Lille. Zainab is zelf Marokkaanse. Hoewel ze nog maar drie jaar in België woont, spreekt ze al heel goed Nederlands. Ze studeerde talen aan de universiteit van haar thuisland. Zo spreekt ze ook (klassiek) Arabisch. Op die manier kan ze gemakkelijker communiceren met mensen die afkomstig zijn uit landen als Syrië en Irak. "Dat geeft de vluchtingen enorm veel vertrouwen", zegt Zainab, "door het taalprobleem zijn deze mensen in het begin ook erg geïsoleerd. Het doet hen deugd wanneer ze dan even met iemand in een vertrouwde taal kunnen praten." Zainab treedt ook vaak als tolk op voor andere buddy's. Noël heeft zelf lange tijd in het buitenland gewoond. Samen weten ze als geen ander hoe het voelt om buitenstaanders te zijn en waaraan deze mensen behoefte hebben. "We doen wat we kunnen," zegt Noël, "maar de noden blijven erg groot. We kunnen helaas ook niet 24u op 24u beschikbaar zijn. We hopen dat velen ons voorbeeld gaan volgen, want op deze manier maak je echt het verschil voor zo'n gezin." Zainab gaat nu studeren voor sociaal tolk en hoopt zo ? naast haar vrijwilligerswerk ? ook beroepshalve iets te kunnen doen voor mensen in nood.
Ook Hilde, vergezeld door echtgenoot Luc, neemt wat onwennig haar "Groene Pluim" in ontvangst. "We voelen ons geen helden hoor", lacht ze . Ook zij heeft een hele tijd een gezin uit Aleppo bijgestaan. Sinds kort woont deze familie in Turnhout. "We zien hen nu minder vaak", vertelt Hilde, "maar vorige week zijn ze nog bij ons komen eten. Ze beschouwen ons echt als vrienden. Ze zijn enorm dankbaar voor wat wij en heel de gemeenschap voor hen doen".
De buddy's waren blij met de erkenning. "Al is dat zeker niet de reden waarom we dit doen", drukken ze ons op het hart. "We hopen dat het project van de buddy's hierdoor meer belangstelling krijgt en dat meer mensen zich aangesproken voelen om zelf ook buddy te worden. We zijn in het begin vaak de enige sociale contacten die deze mensen hebben. Het zou fijn zijn als er meer mensen bijkomen, ook jonge mensen met kinderen. Dat zou de integratie alleen maar bevorderen."
Onder de lommerte van de lange linden bij De Schuur in Gierle kregen de buddy's nog een kleine attentie overhandigd door Luc De Backer, gemeenteraadslid voor Groen in Lille. Er was nog tijd voor een hapje en een drankje, terwijl we de kinderen van het laatst toegekomen gezin uit Syrië hoorden lachen en spelen. En we zagen dat het goed was?
(Wim Tops)
Ook interesse om buddy te worden? Neem dan contact op met het OCMW van Lille (014 88 30 90) of met het CAW (www.cawdekempen.be).
LEES OOK IN GVA: http://www.gva.be/cnt/blbva_03091545/groen-reikt-pluim-uit-aan-buddy-s-v...
Fotos: Quinten Quartier