
Met een helder meerjarenplan en concrete budgetten investeren we gericht in ons speelweefsel.
Een dik jaar geleden startte onze gemeentelijke diensten met de opmaak van het speelweefselplan. Hiervoor werkten we samen met de experts van Kind & Samenleving. Het doel van dit plan is om zo gericht mogelijk in te grijpen.
We zien dit plan als bindweefsel tussen andere thema's. Met de uitvoering ervan geven we zuurstof en ontmoetingsruimte aan kinderen en buurten.
Met het speelweefselplan ontwikkelden we een visie voor speelruimte in onze gemeente. Voor de opmaak van het speelweefselplan werkten we samen met Kind en Samenleving. We bekeken onder andere of de huidige speelpleintjes op de juiste plaats liggen en waar er eventueel extra pleintjes nodig zijn. De beleving van kinderen en jongeren staat hierbij centraal. Kinderen moeten zich zo veel mogelijk zelfstandig kunnen en durven verplaatsen. Daarom brengen we ook alle wegen van en naar de speelpleintjes in kaart. Het speelweefselplan gaat verder dan louter het kijken naar de speelruimte in onze gemeente. Het plan maakt ook verbinding met andere gemeentelijke beleidsplannen, studies en beleidstrajecten, zoals het mobiliteitsplan en onze trage wegen.
De participatie van kinderen en tieners was en is onmisbaar bij de opmaak van het speelweefselplan. We gingen langs in alle scholen om de mening van de kinderen te horen. Wat vinden zij van de huidige inrichting van de speelpleintjes? Vinden ze de wegen ernaartoe veilig? Hun input namen we grondig mee bij het opstellen van het speelweefselplan.
Dit maakt dat we financieel bewust omgaan met de voorziene middelen. We grijpen in waar dé gebruikers bij uitstek dat nodig vinden.
Schepen van Jeugd, Chiel Danckers: "De participatie van kinderen en jongeren was onmisbaar bij de opmaak van het speelweefselplan. Zij zijn immers dé experten op vlak van spelen. Niemand weet beter waarmee of hoe ze het liefst spelen dan zij zelf. De kindergemeenteraad en jeugdraad gaven meermaals hun input en alle scholen werden bezocht om de mening van kinderen en jongeren te horen. Zo kwamen we tot een constructief plan voor de komende jaren. Niet alles zal deze legislatuur kunnen gebeuren, maar we trekken nu al jaarlijks een fors bedrag van 120.000 euro uit om de speeldroom van de kinderen en jongeren uit onze vier dorpen steeds meer te realiseren.
We hebben de investeringen (los van de aantallen) gespreid over onze vier dorpen, waardoor er gedurende de resterende legislatuur quasi even veel zal geïnvesteerd worden in elk dorp."
Onze ambitieuze intenties de komende jaren:
-
In 2022 (reeds goedgekeurd door de gemeenteraad):
- Aanleg kleine skatezone te Molenvelden (Gierle);
- Aanleg speelzone Rozenlaan (Gierle);
- Renovatie + vernieuwing speelzone Hulsbos (Poederlee);
- Aanleg speelzone Kapelstraat (Lille);
- Aanleg speelzone Den Bosberg (Gierle);
- Renovatie + vernieuwing speelzone Kardinaal Cardijnlaan (Poederlee);
- Aanleg speelzone jeugdsite Kerkepad (Wechelderzande);
- Aanleg speelzone Ravenstraat (Gierle).
-
In 2023 (onder voorbehoud):
- Renovatie + vernieuwing Laakakker (Poederlee);
- Vernieuwing Meidoornlaan (Wechelderzande);
- Aanleg speelzone Rooienkapel (Gierle);
- Uitbouw speelbos (Wechelderzande)
- Aanleg speelzone Molenplein (Gierle).
-
In 2024 (onder voorbehoud)
- Aanleg speelzone Kerkplein (Lille);
- Aanleg groot skatepark Balsakker (Lille);
- Aanleg speelzone Balsakker (Lille);
- Fietsafspreekplaats centrum (Gierle);
- Aanleg speelzone Eikenlaan (Lille);
- Aanleg speelzone (Poederlee);
- Vernieuwing speelzone Nachtegalenstraat en Hoogland (Lille);
- Uitbouw speelbos (Lille).
Reacties