
Maar we vragen ook aan de projectontwikkelaars om mee te investeren in onze dorpen qua klimaat, omgeving en energie!
De gemeente Lille tekende, net zoals alle andere Kempense gemeentes, het burgemeesterconvenant Kempen 2030. Om de doelstellingen van Kempen 2030 te kunnen bereiken, moet de gemeente haar CO₂-uitstoot met minimaal 40 % te verminderen tegen 2030. Duurzame energie opwekken is hierbij heel belangrijk. De gemeente vindt het belangrijk duurzame energieprojecten te ondersteunen, maar wil ook dat haar inwoners de kans krijgen om hierbij te participeren. Daarom vraagt de gemeente vanaf januari minstens 50% burgerparticipatie via lokale coöperaties bij windenergieprojecten in Lille. Dit reglement staat ter goedkeuring op de gemeenteraad vanavond.
Schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Groen): “Om onze CO₂-uitstoot te kunnen verminderen, moeten we niet enkel de energievraag drastisch laten zakken, maar moeten we ook maatregelen nemen om de energie zo duurzaam mogelijk op te wekken. Zeer belangrijk in dit verhaal zijn de burgers, die vaak bezorgd zijn over de impact van zulke grote projecten op hun leefomgeving. Via burgerparticipatie willen we ze niet enkel de nadelen, maar ook de voordelen laten ervaren van duurzame energie-investeringen. Zo kunnen onze inwoners aandeelhouder worden van de windturbines in hun eigen regio en blijft energieopwekking deels in handen van de lokale bevolking.”
Naast de verplichte burgerparticipatie vraagt de gemeente aan de windturbinebouwer om jaarlijks een bijdrage storten in een omgevingsfonds, energiefonds en klimaatfonds.
Schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Groen): “We willen dat de hele gemeenschap kan profiteren van de wind die over het grondgebied van Lille passeert. De windturbinebouwer vragen we het engagement om jaarlijks een storting te doen in drie fondsen: een omgevingsfonds, klimaatfonds en een energiefonds. Hierdoor verhogen we het draagvlak en met de opbrengt van de fondsen kan de gemeente initiatieven financieren waarbij de lokale gemeenschap, het klimaat, of duurzame energie centraal staat. Denk maar aan de inrichting van een pleintje, energetische ingrepen in patrimonium of het aanplanten van bomen.”