
Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) heeft dertien kandidaturen ontvangen voor een erkenning tot landschapspark en tien tot nationaal park in Vlaanderen. De provincie Antwerpen levert zes kandidaten.
Vlaanderen telt vandaag officieus één Nationaal Park, Hoge Kempen in het oosten van Limburg. Minister Demir wil nu de internationaal gekende kwaliteitsmerken Landschapspark en Nationaal Park op een eenduidige manier invullen. In een Landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. Een Nationaal Park Vlaanderen zet meer in op natuur en biodiversiteit, met op langere termijn een natuurkern van 10.000 hectare. De regels hiervoor zijn strenger, maar de internationale uitstraling is wel groter.
Nationaal Park Hoge Kempen wordt nu officieel erkend, maar daarnaast komen er midden 2023 drie Nationale Parken en drie Landschapsparken bij. In de provincie Antwerpen dienden de Kalmthoutse Heide, Taxandria in de Noorderkempen, het Grote Netewoud in het oosten van de Kempen en Rivierenland rond Mechelen hun kandidatuur in tot Nationaal Park. Ze krijgen concurrentie van het Brugs Polderland, de Oost-Vlaamse Scheldevallei, het Limburgse Bosland, en de Brabantse Wouden en de Demervallei in Vlaams-Brabant.
Bos- en natuurgebied de Merode, op de overgang tussen Kempen en Hageland, noemt zich al een Landschapspark, maar moet die titel nu ook officieel erkend krijgen. De provincie diende ook een kandidatuur in voor het gebied van de Kleine en Grote Nete met de steun van heel wat gemeenten, waaronder gemeente Lille. Zij nemen het op tegen elf andere kandidaten, waaronder klinkende namen zoals de Vlaamse Ardennen en de Zwinstreek.
Twee onafhankelijke jury’s nemen nu de kandidaturen onder de loep, onder leiding van econoom Geert Noels voor de Nationale Parken en landschapsexpert Sylvie Van Damme voor de Landschapsparken. Voldoen de kandidaten aan alle voorwaarden, dan ontvangen ze 100.000 euro subsidie voor een begeleidingstraject richting de opmaak van een masterplan en operationeel plan. Op basis daarvan wordt midden 2023 beslist wat de drie bijkomende Nationale Parken en de drie nieuwe Landschapsparken worden.
“Deze enorm grote respons toont aan dat het enthousiasme op het terrein groot is om de potentie van onze natuur, onze prachtige landschappen en ons erfgoed voluit te benutten”, reageert minister Demir. “Een Nationaal Park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde. Het is ook een economisch rendabel ‘product’ en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling. Dat lokale besturen, het middenveld, private eigenaars en Vlaanderen hier de handen in elkaar slaan, juich ik ten volle toe.” Die samenwerking lijkt echter nog niet voor alle kandidaten in kannen en kruiken te zijn. In meerdere potentiële Nationale Parken protesteerden onder meer landbouwers en grondeigenaars tegen de plannen.
Bron GVA