13 sep 2017

Maak van je eigen tuin een bijenparadijs !

Op voorstel van Groen Lille heeft de gemeente het charter getekend van bijvriendelijke gemeente.  Zo is er een werkgroep van de mileuraad leuke en positieve voorstellen aan het uitwerken. 1. Zorg voor bloeiende planten Kies vooral voor enkelbloemige planten. Met het volgend lijstje van planten is het ganse jaar nectar en stuifmeel te vinden in uw tuin: winterheide (dec. - apr.), winterkamperfolie (dec.  ? maa.), judaspenning (apr. ? jun.), lavendel (jun.-okt.), ijzerhard (jun.-okt.), vlinderstruik (jul.-sep.), koninginnenkruid (jul.-sep.), hemelsleutel (jul.-nov.), herfstaster (aug.-dec), klimop (sep.-nov.).

Denk ook aan verharde stukken tuin die kunnen begroeid worden met planten.

2. Zorg voor voldoende nestgelegenheid voor vogels, insecten en egels.

Bouw een insectenhotel voor solitaire bijen en zorg dat andere soorten solitaire bijen ook nesten kunnen graven op een zanderige, open en zonnige plaats.
Zorg voor een rommelhoekje in de tuin en laat uitgebloeide stengels van vaste planten staan tot na de winter. In deze uitgebloeide bloemhoofdjes overwinteren heel wat insecten. Strooi afgevallen bladeren tussen de beplanting of maak een bladerhoop. Bouw met snoeihout een takkenbos, ideaal voor egels en paddenstoelen.

3. Gebruik geen chemische producten in de tuin.

Let op als men bloembollen en vaste planten aankoopt in tuincentra. De meesten van deze gewassen zijn zwaar behandeld met allerlei insect- en schimmeldodende middelen die lang nadat de planten zijn uitgezet nog giftige producten afgeven aan bloembezoekende insecten. Een tuin die biologisch in evenwicht is heeft zelden last van plaaginsecten of planten. 

 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.