
Schepen van Welzijn, Chiel Danckers: "Een op de vier mensen in ons land geeft aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen. Ook in onze gemeente is dit jammer genoeg het geval. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat nog meer jongeren en volwassenen het moeilijk hebben. Er zijn tal van organisaties en platformen waar je terecht kan wanneer je je niet goed voelt, maar de stap zetten, blijft moeilijk.
Soms kan je door de bomen het bos niet meer zien. We geven je daarom een uitgebreid, maar duidelijk overzicht van de algemene hulpplatformen, platformen voor kinderen en jongeren en zeker ook onze eigen gemeentelijke hulpplatformen. Het motto moet zijn: aarzel niet!
Daarom richtten we ook ons team welzijn op. Zij kunnen een eerste aanspreekpunt zijn en je doorverbinden indien nodig."
Gemeentelijke platformen
- Hulplijn team welzijn: Iedereen die hulp nodig heeft doordat bv. iemand in het gezin besmet raakte met corona, kan terecht op onze hulplijn. Onze dienst welzijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9 en 12 uur. Onze dienst welzijn helpt je met al je praktische problemen en vragen rond corona. Voor medische vragen neem je best contact op met je huisarts.
Ben je minder mobiel en heb je vervoer nodig: ook daarvoor kan je bij ons terecht via o.a. de Minder Mobielen Centrale.- Dienst welzijn - 014 75 14 11 of via deze link voor vervoer.
- Lille helpt: Wie hulp wil bieden (of vragen) aan mede-inwoners door bijvoorbeeld te helpen met boodschappen of te zorgen voor sociaal contact, kan zich aanmelden op ons platform Lille Helpt. Samen staan we sterk!
- Sociale dienst van het OCMW: Bij het OCMW kan je terecht voor psychosociale hulp: hulp
met problemen inzake angst en eenzaamheid, psychiatrische problemen, tussenkomst in de kosten ...
Zit je dankzij corona in een lastig (financieel) parket: aarzel ook dan niet om contact op te nemen!- [email protected] - 014 88 30 90
Natuurlijk zijn er ook vele zaken die een bovenlokale werking kennen, denk maar aan alle hulpplatformen voor kinderen en jongeren, maar ook aan de algemene hulpplatformen. Hiervoor is een uitgebreide en specifieke knowhow nodig, die we als relatief kleine gemeente niet zelf kunnen leveren. We werken wel nauw samen!
Hulpplatformen voor kinderen en jongeren
- JOTH: Onze gemeente steunt het JOTH-huis in Zandhoven. Hier kan je als jongere van 12 tot en met 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op gratis professionele therapeutische hulp. De afgelopen maanden vonden al verschillende jongeren en ook vrijwilligers uit onze gemeente hun weg naar het JOTH.
- JAC: Het JAC maakt deel uit van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk). Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat specifiek voor jongeren.
- Awel: Gratis telefoonnummer en online hulplijn voor kinderen en jongeren. Je kan Awel contacteren over alles wat je bezighoudt, de medewerkers luisteren naar jou en alles verloopt anoniem. Je kan ook gebruikmaken van het online forum of de chat.
- www.awel.be - telefonisch via 102
- Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB): Kinderen en jongeren (en hun ouders) kunnen met vragen of bezorgdheden terecht bij het CLB op hun school.
- Noknok: Online platform voor tieners tussen 12 en 16 jaar. Hier vind je tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen. Ook tijdens een dipje of een tegenslag kan je hier terecht.
- WAT WAT: WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties die jongeren willen informeren en leiden naar advies of hulp. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet (meer) weet. Tijdens zowel spannende als moeilijke momenten kan je er terecht.
Algemene hulpplatformen
- Hulpkompas: Hulpkompas is een online zoekmachine van Logo Kempen. De tool bevat meer dan 200 diensten uit de zorgregio Kempen die actief zijn in preventie en zorg voor geestelijke gezondheid.
- Centrum Algemeen Welzijnswerk: Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. In onze gemeente kan je terecht bij CAW Kempen.
- www.caw.be - telefonisch via 0800 13 500 tussen 9 en 17 uur (gratis)
- Check Jezelf: Op deze website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je allerlei tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen om mentaal fit te blijven in coronatijden en daarbuiten.
- 4 voor 12: ‘4 voor 12’ is een campagne die als doel heeft iedereen te sensibiliseren om alert te zijn voor signalen van psychische kwetsbaarheid en ermee aan de slag te gaan. De campagne wil mensen aanmoedigen om er te zijn voor elkaar en psychische problemen sneller op te merken.
- Tele-Onthaal: Je kan bij Tele-Onthaal terecht met alles waar je je zorgen over maakt. Je kan Tele-Onthaal bereiken via het gratis telefoonnummer, 24 op 24 uur, 7 dagen op 7 en volledig anoniem.
- www.tele-onthaal.be - gratis via het telefoonnummer ‘106’
- Zelfmoordlijn: De zelfmoordlijn is er voor personen met zelfmoordgedachten. Ook mensen die ongerust zijn over iemand in hun omgeving, of personen die iemand verloren zijn door zelfdoding kunnen hier terecht. Je kan de zelfmoordlijn bereiken via het gratis nummer en dit 24 op 24 uur, 7 dagen op 7.
- www.zelfmoord1813.be - gratis via het telefoonnummer 1813
- Rode Kruis-app Houvast: Met de app 'Houvast' krijg je actiegerichte tips en bouw je aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app je ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals de coronacrisis.
- www.rodekruis.be/ehbp of download de app.
Reacties