
De molen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle zal de komende jaren heel wat recreatieve troeven bijkrijgen!
Onze gemeente en Kempens Landschap willen het molenplein verder opwaarderen tot een recreatieve en toeristische troef voor de regio. Daarom dienden we eerder dit jaar een dossier in bij Leader Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen. Dat dossier werd afgelopen week goedgekeurd.
Leader Kempen Zuid zal in de komende twee jaar 100.000 euro subsidie verlenen voor de bouw van een bijgebouw met een authentieke bakoven, de landschappelijke aankleding van het grasplein rondom de molen en de ontwikkeling van een graanwandeling en landbouwbeleving voor jong en oud.
Schepen Luc De Backer (Groen): “Onze plannen met het domein en haar omgeving zijn groot. Allereerst willen we het domein opwaarderen met een bakoven. Op die manier kan jong en oud er het verhaal van graan tot brood helemaal beleven. Eerst kunnen ze in de molen kijken om te zien hoe graan gemalen wordt, nadien kan men tijdens workshops mee helpen om het meel te verwerken tot brood. Om duidelijk te maken dat het een nieuwe invulling is, willen we die authentieke bakoven wel in een modern gebouw plaatsen. Omdat we sterk inzetten op duurzaamheid, zullen we dat grotendeels circulair bouwen. Het bijgebouw en de rest van het domein zal inzetbaar zijn en blijven voor de buurt én lokale verenigingen. De jaarlijkse Molenfeesten bijvoorbeeld zijn een enorme troef."
"We hebben de plannen al toegelicht aan de buurt en zullen hen verder betrekken bij de ontwikkeling van het project. Een van de buren heeft al aangeboden dat we een oude molensteen die nu in haar tuin ligt, mogen gebruiken voor het domein. De gemeente heeft de totale kost van het project begroot op 250.000 euro. Dankzij het sterke dossier waar onze dienst toerisme hard aan gewerkt heeft, kunnen we nu rekenen op een subsidie van 100.000 euro. Zo besparen we 100.000 euro van onze eigen begroting, zonder ook maar iets in te boeten op kwaliteit.”
- Daarnaast zal het grasplein rond de windmolen een natuurlijker karakter gegeven worden, zodat de omgeving het vroegere landelijke karakter terugkrijgt.
- Nu is de molen omgeven door een grasplein, maar er zullen knotbomen, wilde akkerbloemen, kleine demonstratieve graanperceeltjes, paden en een natuurlijk speelelement komen.
- Vanaf 2021 zullen we starten met de voorbereiding van het hele project.
- De concrete bouw wordt wellicht voor later dat jaar en zal – net als de omgevingsaanleg – doorlopen tot medio 2022. Momenteel heeft de gemeente al wel een vergunning aangevraagd voor het gebouwtje, dus we zijn achter de schermen al grondig van start gegaan. Ten gepaste tijde zullen we ook vrijwilligers zoeken om de bakworkshops mee te begeleiden.
Molen ‘In Stormen Sterk’
Zoals de naam doet vermoeden heeft de molen ‘In Stormen Sterk’, gelegen in het centrum van Gierle, doorheen de eeuwen al heel wat meegemaakt. Maar daar brachten Kempens Landschap en de gemeente Lille in 2006 verandering in. Kempens Landschap kocht de windmolen, die toen al enige tijd stil stond en de nodige zorg nodig had, aan en gaf hem in erfpacht aan de gemeente. Samen maakten ze een plan op om de windmolen te restaureren. Dankzij de knappe inzet van 5 vrijwillige molenaars maalt hij sinds 2014 weer lustig graan. Elke laatste zondag van de maand kan je hem bezoeken in al zijn glorie.
Toekomstig bijgebouw in een modern jasje
Sommigen verwachten misschien eerder een 'bokrijkachtig bakhuis' met bakstenen muren, een rood pannendak en kleine raampjes. Zij vinden waarschijnlijk dat zoiets bij onze oude molen past. Historisch zou dat een vergissing zijn, want zo’n bakhuis heeft nooit op het Gielse molenplein gestaan. Daarom heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed gekozen voor een modern bijgebouw. Graan malen en brood bakken is trouwens niet alleen iets uit het verleden, maar ook voor de toekomst. Molenaars zijn geen oude venten die vastgeroest zijn in het verleden, maar willen de eeuwenoude technieken van malen en bakken bewaren voor de toekomst. Ze willen zo de brug zijn van het verleden naar de jeugd en de toekomst. Daar past een modern, open en luchtig gebouwtje prima bij. Wie het verleden wil zien, kan best naar Bokrijk gaan. De Gielse molen is een levende molen die klaar is voor de toekomst, met een groot respect voor het verleden. In Stormen Sterk zal hij blijven!